other

Неколку основни фактори кои влијаат на процесот на пополнување дупки за галванизација во производството на ПХБ

  • 2022-05-16 18:32:32
Излезната вредност на глобалната индустрија за галванизација на ПХБ рапидно порасна во вкупната излезна вредност на индустријата за електронски компоненти.Тоа е индустрија со најголем дел во индустријата за поделба на електронски компоненти и зазема единствена позиција.Годишната излезна вредност на галванизација на ПХБ е 60 милијарди американски долари.Обемот на електронските производи станува сè потенок и краток, а директното натрупување на виси на слепи визби е дизајнерски метод за да се добие меѓусебно поврзување со висока густина.За да направите добра дупка за редење, пред сè, плошноста на дното на дупката треба добро да се направи.Постојат неколку начини да се направи типична рамна површина на дупка, а процесот на пополнување на дупките со галванизација е репрезентативен.

Покрај намалувањето на потребата за дополнителен развој на процесот, процесот на галванизација и полнење на дупки е исто така компатибилен со тековната процесна опрема, што е погодно за добивање на добра доверливост.

Пополнувањето на дупките за галванизација ги има следниве предности:

(1) Корисно е да се дизајнираат Stacked и Via.on.Pad ( HDI коло );

(2) Подобрете ги електричните перформанси и помош дизајн со висока фреквенција ;

(3) Помага да се исфрла топлината;

(4) Отворот за приклучок и електричната интерконекција се завршуваат во еден чекор;

(5) Слепите дупки се полни со галван бакар, кој има поголема доверливост и подобра спроводливост од спроводливиот лепак.Параметри на физичко влијание

Физичките параметри што треба да се проучуваат се: тип на анода, растојание катода-анода, густина на струјата, агитација, температура, исправувач и бранова форма итн.

(1) Тип на анодна.Кога станува збор за типови на аноди, тоа не е ништо повеќе од растворливи аноди и нерастворливи аноди.Растворливите аноди обично се бакарни топчиња што содржат фосфор, кои лесно се произведуваат анодна лига, го загадуваат растворот за обложување и влијаат на перформансите на растворот за обложување.Нерастворливите аноди, познати и како инертни аноди, генерално се состојат од титаниумска мрежа обложена со мешани оксиди на тантал и циркониум.Нерастворлива анода, добра стабилност, без одржување на анодата, без тиња од анодата, погодна за пулсна или еднонасочна галванизација;сепак, потрошувачката на адитиви е голема.

(2) Растојанието помеѓу катодата и анодата.Дизајнот на растојанието помеѓу катодата и анодата во процесот на галванизација преку полнење е многу важен, а дизајнот на различни видови опрема е исто така различен.Сепак, треба да се истакне дека како и да е дизајниран, не треба да го прекршува првиот закон на Фара.

(3) Мешање.Постојат многу видови на мешање, како што се механичко тресење, електрични вибрации, вибрации на гас, воздушно мешање, Eductor и така натаму.

За галванизација и полнење, генерално се претпочита да се зголеми дизајнот на млазот врз основа на конфигурацијата на традиционалниот бакарен цилиндар.Меѓутоа, без разлика дали е долниот млаз или страничниот млаз, како да се распореди млазната цевка и цевката за мешање на воздухот во цилиндерот;колкав е протокот на млазот на час;кое е растојанието помеѓу млазната цевка и катодата;ако се користи страничниот млаз, млазот е на анодата напред или назад;ако се користи долниот млаз, дали тоа ќе предизвика нерамномерно мешање, а растворот за обложување ќе биде слабо мешан нагоре и надолу;Да се ​​направи многу тестирање.

Покрај тоа, најидеалниот начин е да се поврзе секоја млаз цевка со мерачот на проток, за да се постигне целта за следење на протокот.Поради големиот проток на млазот, растворот е подложен на топлина, па затоа е важна и контролата на температурата.

(4) Тековна густина и температура.Ниската густина на струјата и ниската температура може да ја намалат стапката на таложење на површинскиот бакар, истовремено обезбедувајќи доволно Cu2 и осветлувач во дупката.Под овие услови, способноста за пополнување дупки е зголемена, но и ефикасноста на облогата е намалена.

(5) Исправувач.Исправувачот е важна алка во процесот на галванизација.Во моментов, истражувањето за галванизација и полнење е претежно ограничено на галванизација со целосна табла.Ако се земе предвид шаблонот за галванизација и полнење, површината на катодата ќе стане многу мала.Во тоа време, се поставуваат високи барања за излезна прецизност на исправувачот.

Изборот на излезната прецизност на исправувачот треба да се одреди според линијата на производот и големината на дупката.Колку се потенки линиите и колку се помали дупките, толку треба да бидат повисоки барањата за точност на исправувачот.Обично, препорачливо е да се избере исправувач со излезна точност во рамките на 5%.Изборот на исправувач кој е премногу прецизен ќе ја зголеми инвестицијата во опремата.Кога го поврзувате излезниот кабел на исправувачот, прво поставете го исправувачот на работ на резервоарот за обложување колку што е можно повеќе, што може да ја намали должината на излезниот кабел и да го намали времето на пораст на импулсната струја.Изборот на спецификацијата на излезниот кабел на исправувачот треба да го задоволува падот на напонот на излезниот кабел во рамките на 0,6V при 80% од максималната излезна струја.Вообичаено, потребната површина на пресек на кабелот се пресметува според тековната носивост од 2,5A/mm:.Ако површината на напречниот пресек на кабелот е премала, должината на кабелот е премногу долга или падот на напонот на линијата е преголем, струјата на преносот нема да ја достигне моменталната вредност потребна за производство.

За резервоарот за обложување со ширина на резервоарот поголема од 1,6 m, треба да се земе предвид методот на билатерално напојување со електрична енергија, а должината на билатералните кабли треба да биде еднаква.На овој начин може да се гарантира дека билатералната тековна грешка ќе се контролира во одреден опсег.Исправувачот треба да се поврзе на двете страни на секоја лента за премачкување на резервоарот за обложување, така што струјата на двете страни на парчето може да се прилагоди посебно.

(6) Бранова форма.Во моментов, од гледна точка на брановидни форми, постојат два вида на галванизација и полнење: пулсна галванизација и еднонасочна галванизација.Проучени се овие два методи на галванизација и полнење на дупки.Традиционалниот исправувач се користи за DC галванизација и полнење на дупки, што е лесно за ракување, но ако плочата е подебела, нема ништо што може да се направи.Исправувачот PPR се користи за пулсна галванизација и полнење на дупки, што има многу фази на работа, но има силна способност за обработка за подебели плочи во процесот.Влијанието на подлогата

Не може да се игнорира влијанието на подлогата врз галванизацијата и полнењето на дупките.Општо земено, постојат фактори како што се материјалот на диелектричниот слој, обликот на дупката, односот на изгледот и хемиското бакарно обложување.

(1) Материјал од диелектричен слој.Материјалот на диелектричниот слој има ефект врз полнењето на дупките.Зајакнувањата што не се од стакло полесно се пополнуваат дупки од арматурата со стаклени влакна.Вреди да се напомене дека испакнатите стаклени влакна во дупката имаат штетен ефект врз хемискиот бакар.Во овој случај, тешкотијата на полнењето на дупката со галванизација е да се подобри адхезијата на слојот од семето на позлата без електроника, наместо самиот процес на полнење на дупката.

Всушност, галванизацијата и дупките за полнење на подлогите засилени со стаклени влакна се применуваат во вистинското производство.

(2) Сооднос.Во моментов, технологијата за полнење дупки за дупки со различни форми и големини е високо ценета и од производителите и од развивачите.Способноста за полнење на дупката е во голема мера под влијание на односот дебелина и дијаметар на дупката.Релативно кажано, DC системите се користат повеќе комерцијално.Во производството, опсегот на големината на дупката ќе биде потесен, генерално дијаметарот е 80pm~120Bm, длабочината на дупката е 40Bm~8OBm, а односот дебелина-дијаметар не надминува 1:1.

(3) Слој за обложување на бакар без електроника.Дебелината и униформноста на слојот за бакар без електроника и времето на стоење по електричното бакарно обложување, сето тоа влијае на перформансите на полнење на дупките.Бакарот без електроника е премногу тенок или има нерамна дебелина, а неговиот ефект на полнење на дупките е слаб.Општо земено, се препорачува да се пополнат дупките кога дебелината на хемискиот бакар е > 0,3 часот попладне.Покрај тоа, оксидацијата на хемискиот бакар, исто така, има негативно влијание врз ефектот на полнење на дупката.

Авторски права © 2023 ABIS CIRCUTS CO., LTD.Сите права се задржани. Напојување преку

Поддржана IPv6 мрежа

врв

Остави порака

Остави порака

    Ако сте заинтересирани за нашите производи и сакате да знаете повеќе детали, оставете порака овде, ние ќе ви одговориме штом можеме.

  • #
  • #
  • #
  • #
    Освежете ја сликата